Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Το κουκλόσπιτό μου- Μια Λονδρέζικη Οικία.

 
 
  
Η εικόνα αυτή αποτέλεσε έμπνευση για την πρόσοψη του κουκλόσπιτού μου.


Το κουκλόσπιτό μου ήθελα ν' αναπαριστά μια τυπική αριστοκρατική λονδρέζικη οικία των αρχών του εικοστού αιώνα, και συγκεκριμένα της Εδουαρδιανής (Edwardian) περιόδου (1901-10). Αν και η συμμετρική πρόσοψη του μαρτυρά τις κλασσικές επιδράσεις (Georgian), που ήταν ιδιαίτερα του συρμού από τα μέσα του 18ου αιώνα, το εσωτερικό του είναι πλούσια διακοσμημένο με έπιπλα από τα τέλη του 18ου αι (Georgian), κομμάτια των αρχών του 19ου αι. της Αντιβασιλείας (Regency) και φυσικά της Βικτοριανής εποχής (Victorian).  Χρονολογικά το τοποθέτησα στην πρώτη δεκαετία του 1900.

Πρόσοψη
 

Αν και η κύρια δομή ήταν ήδη έτοιμη όταν το αγορασα, έπρεπε να βάψω το εξωτερικό του, να προσθέσω τα διακοσμητικά γύψινα,(ανθέμια κλπ), τα φυτά κοκ και να διαμορφώσω εκ νεου το εσωτερικό καθώς τα τέσσερα δωμάτια του ισογείου και του πρώτου ορόφου δεν είχαν τον κατάλληλο χώρο που ήθελα. Επίσης στο εσωτερικό πρόσθεσα τα ξύλινα δοκάρια, τα γύψινα διακοσμητικά υπέρθυρα, τις οροφογραφίες και τις γύψινες κορνίζες στα επίσημα δωμάτια.
 
Τα τζάμια είναι από εκτυπωμένη διαφάνεια σε σχέδια που βρήκα στο διαδίκτυο. Το χαλάκι της εισόδου είναι από ένα παλιό ψάθινο καπέλο...
Οι ταπετσαρίες στο εσωτερικό των δωματίων της οικίας είναι βασισμένες σε αυθεντικά σχέδια των αρχών του 19ου αι. Για τη διακόσμηση του, όπως προανέφερα, επέλεξα κομμάτια από τον δέκατο όγδοο μέχρι και τις αρχές του εικοστού αι. γιατί ήθελα να δώσω την αίσθηση της συνεχούς κατοίκησης καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αγγλίας ήταν σύνηθες μια οικογένεια να κατοικεί για πολλές γενιές στο ίδιο σπίτι.
 
 
Το εσωτερικό της πόρτας του κουκλόσπιτου.
Τις κουρτίνες τις έραψε η μητέρα μου από παλιά υφάσματα και μπομπονιέρες...
 
Στο ισόγειο βλέπουμε από αριστερά: ι) την κουζίνα & ιι) την τραπεζαρία.
Στον πρώτο όροφο βλέπουμε από αριστερά: ιιι) το μεγάλο σαλόνι & ιν) το καθημερινό καθιστικό (morning room).
Στην σοφίτα βλέπουμε από αριστερά: ν) ένα μικρό λουτρό & νι) την κρεβατοκάμαρα.
 
ΙΣΟΓΕΙΟ
 
 
  
ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ
 
Το κουκλόσπιτό μου για να είναι πιο αληθοφανές έπρεπε να "κατοικηθεί...". Πίσω από κάθε δημιουργία προκειμένου να είναι επιτυχημένη πρέπει να υπάρχει και μία ιστορία. Έτσι, λοιπόν, το λονδρέζικο αυτό σπίτι ανήκει στην αξιότιμη Λαίδη Βάιολετ (the Honorable Lady Violette), ανύπαδρη & ευσεβής κόρη ενός Άγγλου βαρωνέττου. Κατοικεί μαζί με τον Μπάιρον (το λαμπραντόρ της) και την καμαριέρα της Μαίρη (parlor maid Mary). Την έχουν επισκεφθεί δια απογευματινό "τέιον" ο αιδεσιμώτατος Θίοντορ (Rev. Theodore) και η επιστήθια φίλη της (όρθια) Δεσποινίς Φοίβη (Miss Phoibe).
 
 
Η Λαίδη Βάιολετ (The Dolls House Emporium).
 
Η καμαριέρα Μαίρη (The Dolls House Emporium).
 
Η Δεσποινίς Φοίβη (The Dolls House Emporium).
 
 
Ο αιδεσιμώτατος Θίοντορ (Costume Cavalcade).
 
Με την πάροδο του χρόνου οι ταπετσαρίες άρχισαν να ξεθωριάζουν και να ξεφτίζουν. Όπως τα κανονικά σπίτια έτσι και αυτά σε μικρή κλίμακα χρειάζονται φροντίδα και ανακαίνιση κατά διαστήματα... Έτσι αποφάσισα να αφαιρέσω τις φθαρμένες ταπετσαρίες (διαδικασία επίπονη) και να βάψω το εσωτερικό του κουκλόσπιτου. Χρησιμοποίησα τέμπερες που αφαιρούνται σχετικά εύκολα.  Επίσης τα κάδρα επανατοποθετήθηκαν με blue tack προκείμενου να μπορούν στο μέλλον να αλλάξουν κι αυτά θέση με ευκολία.
 
Το εσωτερικό με νέα χρώματα.
Για την τραπεζαρία επέλεξα ένα αριστοκρατικό πορφυρό.
Για το σαλόνι επέλεξα ένα πιο επίσημο blue marine.

Για το πρωινό καθιστικό επέλεξα ένα γλυκό κεραμιδί.
Για την κρεβατοκάμαρα επέλεξα μία φωτεινή ώχρα.
 

 
 

 
 
 
 

 
 
 
 

2 σχόλια:

  1. Μπορείτε να μου πείτε πόσο περίπου κόστισε αυτή η κατασκευή? Επίσης πού βρίσκετε τα αντικείμενα με τα οποία διακοσμείτε το εσωτερικό? Είναι πραγματικά πανέμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια γιατί το έφτιαξα σε βάθος χρόνου. Τα περισσότερα αντικείμενα τα παρήγγειλα από το εξωτερικό μέσω ίντερνετ (ebay κλπ), κάποια είναι ειδική παραγγελεία (όπως οι κούκλες εποχής στα άλλα πρότζεκτ κοκ). Το συγκεκριμένο πρέπει να έχει κοστίσει κατά προσέγγιση 400-500 ευρώ.

      Διαγραφή